Z HRNCE

Hlávkové zelí

Zajisté není problém uvařit naše klasické knedlo, vepřo, zelo. Ono je problém  zelo dobře ochutit, a to má každý jinou chuť. Tak my máme asi takovou. Jednu menší hlávku zelí nakrájím na nudličky. V době krájení se už v hrnci smaží pokrájená jedna větší...
+

Hrášek s mrkví na máslové jíšce

Je jasné, že základem tohoto pokrmu je hrášek a mrkev. Ale k nim jsou dobré brambory a kousíček křehkého masíčka. Na obrázku jsou plátky naložené vepřové panenky opečené na olivovém oleji. Ale jak na náš hlavní pokrm určuje pracovní postup. Z kousku másla a hladké mouky...
+

Rýže s mrkví

Taková rýže s mrkví je velmi prostá věc. Jenom se spojí mrkev s rýží a potom se podává k čemukoliv. Třeba ke krůtímu masu se zeleninou. Pro čtyři lidi stačí 1 menší mrkev, čtvrtlitrový hrnek rýže, 3 lžíce olivového oleje, sůl a voda. Zatímco se nám hrnek rýže propírá...
+

Polévka hrášková

Jak se liší hrášková polévka od hrachové? Liší se barvou a také tím, že hrachová se vaří z hrachu a hrášková z hrášku. Není to ale o velikosti kuliček. Je to o hrachu sušeném v barvě okru nebo šedivé zeleni a hrášku mraženém, který je jasně zelený.  Tak dnes...
+

Brokolicová polévka

První, co vkládám na nové stránky, je brokolicová polévka. A jak ji tedy vařím ? Následovně. V hrnci rozpustím kousek másla, zasypu hladkou moukou a vytvořím dobře prosmaženou jíšku, kterou zaleji vývarem, nebo vodou s bujonem, přidám několik růžiček brokolicem, čerstvé nebo...
+

Krůtí perkelt

    Pravý perkelt se vaří z cibule, masa a papriky, no a ještě se dělá na nějakém tuku. Můj perkelt má správný technologický postup, ale obsahuje více surovin.    Na sádle pomalu osmažíme 2 velké nakrájené cibule, ke konci přidáme pár nakrájených stroužků...
+

Kuře na paprice a noky

    Kuře na paprice, spíše velké kuřecí stehno na paprice. Ale proč vařit celé kuře, když stačí jeho část. A domácí noky k tomu, no prostě něco výborného.     Na sádle pomalu osmažíme 1 nadrobno nakrájenou menší cibuli, přidáme červenou mletou papriku...
+

Zelňačka

    Zelňačka je pro mě spíše jídlo pro zimní dny, a to ji vařím z kysaného zelí. Ale proč si ji neudělat i v létě, když je venku chladno a sklízí se krásné ranné zelí.    Pracovní postup je u všech mých zelňaček následující. Na sádlo dám...
+

Boloňská omáčka

    Boloňská omáčka má určitě hodně hezkých českých variant a já právě budu zapisovat jednu z nich. Moje se liší tím, že do ní nedávám víno, protože ho v jídle nemáme rádi. My ho máme raději k jídlu.    Jak ji tedy vařím já. Do hrnce dám trošku olivového...
+

Hovězí na slanině a česneku

    Hovězí maso z krku je výborné na guláš, ale také se šťávou na slanině a česneku.      Nejdříve je potřeba si vše připravit a nakrájet a potom jen přidávat do hrnce. Nejlépe do papiňáku. První jde do hrnce lžíce sádla a 10 dkg slaniny na kostičky,...
+