Z HRNCE

Kapusta

Kapusta je moc dobrá věc a navíc je snadná na přípravu, na kterou je potřeba kapusta, cibule, sádlo, hladká mouka, česnek, pepř, sůl. Předem si připravím zásmažku tak, aby měla čas vychladnout, nebo ji horkou zaleju studenou vodou, nechám ustát a před použitím vodu vyleju....
+

Hlávkové zelí

Zajisté není problém uvařit naše klasické knedlo, vepřo, zelo. Ono je problém  zelo dobře ochutit, a to má každý jinou chuť. Tak my máme asi takovou. Jednu menší hlávku zelí nakrájím na nudličky. V době krájení se už v hrnci smaží pokrájená jedna větší...
+

Hrášek s mrkví na máslové jíšce

Je jasné, že základem tohoto pokrmu je hrášek a mrkev. Ale k nim jsou dobré brambory a kousíček křehkého masíčka. Na obrázku jsou plátky naložené vepřové panenky opečené na olivovém oleji. Ale jak na náš hlavní pokrm určuje pracovní postup. Z kousku másla a hladké mouky...
+

Rýže s mrkví

Taková rýže s mrkví je velmi prostá věc. Jenom se spojí mrkev s rýží a potom se podává k čemukoliv. Třeba ke krůtímu masu se zeleninou. Pro čtyři lidi stačí 1 menší mrkev, čtvrtlitrový hrnek rýže, 3 lžíce olivového oleje, sůl a voda. Zatímco se nám hrnek rýže propírá...
+

Polévka hrášková

Jak se liší hrášková polévka od hrachové? Liší se barvou a také tím, že hrachová se vaří z hrachu a hrášková z hrášku. Není to ale o velikosti kuliček. Je to o hrachu sušeném v barvě okru nebo šedivé zeleni a hrášku mraženém, který je jasně zelený.  Tak dnes...
+

Brokolicová polévka

První, co vkládám na nové stránky, je brokolicová polévka. A jak ji tedy vařím ? Následovně. V hrnci rozpustím kousek másla, zasypu hladkou moukou a vytvořím dobře prosmaženou jíšku, kterou zaleji vývarem, nebo vodou s bujonem, přidám několik růžiček brokolicem, čerstvé nebo...
+

Krůtí perkelt

    Pravý perkelt se vaří z cibule, masa a papriky, no a ještě se dělá na nějakém tuku. Můj perkelt má správný technologický postup, ale obsahuje více surovin.    Na sádle pomalu osmažíme 2 velké nakrájené cibule, ke konci přidáme pár nakrájených stroužků...
+

Kuře na paprice a noky

    Kuře na paprice, spíše velké kuřecí stehno na paprice. Ale proč vařit celé kuře, když stačí jeho část. A domácí noky k tomu, no prostě něco výborného.     Na sádle pomalu osmažíme 1 nadrobno nakrájenou menší cibuli, přidáme červenou mletou papriku...
+

Zelňačka

    Zelňačka je pro mě spíše jídlo pro zimní dny, a to ji vařím z kysaného zelí. Ale proč si ji neudělat i v létě, když je venku chladno a sklízí se krásné ranné zelí.    Pracovní postup je u všech mých zelňaček následující. Na sádlo dám...
+

Boloňská omáčka

    Boloňská omáčka má určitě hodně hezkých českých variant a já právě budu zapisovat jednu z nich. Moje se liší tím, že do ní nedávám víno, protože ho v jídle nemáme rádi. My ho máme raději k jídlu.    Jak ji tedy vařím já. Do hrnce dám trošku olivového...
+